Jakość Wody
Woda pod kontrolą
Bytomskie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o. o. przeprowadza badania wody zdatnej do picia w ramach monitoringu kontrolnego 11 razy w roku, w zakresie monitoringu przeglądowego raz w roku w 18 stałych punktach miasta w zakresie określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294). Badania kontrolne przeprowadzane są również przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
W uzasadnionych przypadkach Bytomskie Przedsiębiorstwo Komunalne prowadzi także badania kontrolne jakości wody w wybranych punktach miasta.
Dodatkowo przeprowadzane są badania wody z cysterny zgodnie z „Procedurą mycia, dezynfekcji oraz użytkowania cysterny służącej do zaopatrzenia ludzi w wodę”.
Wyniki badań dostępne w załącznikach poniżej.
Kontakt:
- Gospodarka Wodomierzowa (32) 39-67-067 wew. 214/215
- Dyspozytor: 994
Sposób przeliczania jednostek twardości wody:
Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg/l CaCO3
Oznaczenia twardości ogólnej
- Stopień amerykański - mgCaCO3/l lub ppm
- Stopień niemiecki – 0DH
- Stopień angielski – 10 Clarka
- Stopień francuski - TH
- milimol - mmol
- milival – mva
Przykład obliczeń
Twardość wody = 256 mg/l CaCO3- odczytana z wyników badań dostępnych w załącznikach poniżej
- w stopniach niemieckich = 256/17,8 = 14,38
- w stopniach angielskich = 256/14,3 = 17,90
- w stopniach francuskich = 256/10 = 25,6
- w milimolach = 256/100 = 2,56
- w milivalach = 256/50 = 5,12
Kategorie twardości wody
L.p. |
Stopień twardości wody |
mg/l CaCO3 |
0niem. |
mmol/l |
mval/l |
1 |
Woda bardzo miękka |
<100 |
<5,6 |
<1 |
<2 |
2 |
Woda miękka |
100-200 |
5,6-11,2 |
1-2 |
2-4 |
3 |
Woda średnio twarda |
200-350 |
11,2-19,6 |
2-3,5 |
4-7 |
4 |
Woda twarda |
350-550 |
19,6-30,8 |
3,5-5,5 |
7-11 |
5 |
Woda bardzo twarda |
>550 |
>30,8 |
>5,5 |
>11 |